Ciagi i klasy abstrakcji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
sambor1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódz

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: sambor1616 »

1. Ciag \(\displaystyle{ a_{n+2} = 6a_{n+1} - 9a_{n}}\) jaka ma postac ogolna?

2. Dana jest dwuargumentowa relacja \(\displaystyle{ xRy \Leftrightarrow x^{2} = y^{2}}\) . Klasa abstrakcji \(\displaystyle{ [5]}\) liczby piec jest? Chodzi mi jaka jest a nie o to, ze jest bo to jest pewne.

Moze mi ktos wytlumaczyc jak to ugryzc. Kompletnie nie mam pojecia mam do wyboru niby 4 odpowiedzi, ale wolalbym jednak to zrozumiec.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie łącz zadań z różnych działów w jednym wątku! Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: a4karo »

Które liczby spełniaja równość \(\displaystyle{ 5^2=y^2}\)?

PS czemu boisz sie używać znaków +,-,= wewnątrz tagów tex?

Ad 1: poszukaj w kompendium tematu ciąg rekurencyjny
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, o 16:40 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: mostostalek »

rekurencja no to funkcje charakterystyczna ułożyć.. tylko jeszcze warunki poczatkowe są potrzebne..
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: Medea 2 »

Nie, nie są potrzebne. Rozwiązaniem jest

\(\displaystyle{ a_n = \lambda \cdot \left(\frac 3 5 \right)^{n}.}\)
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: mostostalek »

ok.. w takim razie geniuszu.. ile wynosi \(\displaystyle{ \lambda}\)??
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: Medea 2 »

Mea culpa! Źle przepisałam sobie treść zadania i przez to dostałam zły pierwiastek równania charakterystycznego, a więc także złe rozwiązanie.

Standardowymi metodami dla tego typu zadań każdy chętny może sprawdzić, że \(\displaystyle{ a_n = \lambda_1 3^n + \lambda_2 3^n n}\) jest rozwiązaniem. A jakie są \(\displaystyle{ \lambda_1, \lambda_2}\)? Tego nie wiem, bo zależą od warunków początkowych. Więc dlaczego to napisałam? Bo każde rozwiązanie (!) jest tej postaci.
sambor1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódz

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: sambor1616 »

Medea 2
Moglabys to rozpisac w krokach jakis? Wszystko sie zgadza, lecz nadal nie wiem skad sie to wzielo
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: a4karo »

Opisywano to dziesiatki razy: idź do kompendium i znajdź temat równania rekurencyjne
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Ciagi i klasy abstrakcji

Post autor: mostostalek »

Ja to wiem.. Niemniej, aby jednoznacznie rozwiązać to zadanie potrzebne są warunki początkowe..
ODPOWIEDZ