Suma symbolu Newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Suma symbolu Newtona

Post autor: laser15 »

Witam potrzebuję jakiegoś ładnego wyprowadzenia na :


\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n-1 \choose k-1} =2^{n-1}}\)
Wiem, że \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} =2^n}\) ale nie wiem jak to zgrabnie wyprowadzić.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Suma symbolu Newtona

Post autor: bartek118 »

Rozpisz \(\displaystyle{ 2^n = (1+1)^n}\) i dwumian Newtona
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Suma symbolu Newtona

Post autor: laser15 »

Rozpisałem tak i wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-1} {n-1 \choose k} =2^{n-1}}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Suma symbolu Newtona

Post autor: bartek118 »

Przy okazji - z tą sumą u Ciebie jest coś nie tak - nie jest określona dla \(\displaystyle{ k = 0}\).
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 721
Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 8 razy

Suma symbolu Newtona

Post autor: laser15 »

powinna być: \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-1} {n-1 \choose k}=\sum_{k=1}^{n} {n-1 \choose k-1}=2^{n-1}}\) zgadza się?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Suma symbolu Newtona

Post autor: bartek118 »

Tak.
ODPOWIEDZ