2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Margaretta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Police

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: Margaretta »

Może któs byłby miły=) i rozwiązał mi te 2 zadanka, tzn. rozpisał jak i dlaczego, bo ja nie mam pomysłu=(

1. Oblicz na ile sposobów można rozmieścić 10 jednakowych kul w 5 szufladach tak, aby w każdej była inna liczba kul?


3. Po jednej stronie pewnej alei parkowej wykopano 10 dołków:
Ile jest różnych sposobów posadzenia 5 lip, 3 kasztanowców i 2 dębółw wzdłuż tej alei, jeśli pierwszym i ostatnim drzewem ma być lipa?

pozdrawiam =))
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: liu »

3. Permutacje z powtorzeniami.

Wezmy te 2 lipy usadzmy wzdluz alei, zostaje nam do porozstawiania 3 lipy 3 kasztaniaki 2 deby. Liczba takich mozliwosci to \(\displaystyle{ P_{3+3+2}^{3,3,2} = \frac{(3+3+2)!}{3!3!2!}}\).
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: Yavien »

Zadanie 1: Musi to byc podzial na 0+1+2+3+4 kule, nie ma innej mozliwosci, jesli kul jest 10 a pojemnikow 5. Sposobow podzialu jest tyle, co permutacji zbioru 10 elementowego z powtorzeniami 1,2,3,4:
\(\displaystyle{ P^{1,2,3,4}_{10}= \frac{10!}{1!2!3!4!}}\)
Madame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 9 sty 2008, o 10:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 7 razy

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: Madame »

Powyższa odpowiedź to jest tylko wtedy, kiedy kule są nierozróżnialne. Nie wiem dlaczego, tak dużo zadań z kombinatoryki jest nieprecyzyjnych.

Jeżeli są nierozróżnialne, to rzeczywiście rozwiązanie to jest dobre, a wynosi 12 600

ale już jeśli kule są rozróżnialne to wynosi 23 5200
Krisinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: Krisinho »

Przepraszam ze odkopuje ale wydaje mi sie ze tutaj jest blad w odpowiedziach do zadania 1.

Przeciez jezeli mamy 5 szuflad i JEDNAKOWE czyli nierozroznialne kulki to wynik zadania to tylko 120 mozliwosci czyli 5!.

Co nam daje przepermutowanie 10jednakowych kulek (10!) w powyzszych wzorach jak one sa jednakowe? Zawsze jest to samo.

Mamy 5 szuflad, w pierwszej 4 kulki w drugiej 3kulki w trzeciej 2 kulki, w czwartej 1 kulka i w ostatniej 0 kulek.

Permutujemy tylko te ustawienia szuflad czyli 5!(bo szuflady sa rozroznialne).

Nie mam racji?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: pyzol »

Tak masz.
Nie myślałeś o studiowaniu archeologii?
Krisinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 wrz 2012, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

2 zadanka z kombinatoryki. kule i drzewka ;)

Post autor: Krisinho »

haha nie poprostu to zadanie jest w tym "Zbiorze zadan", ktory jest tutaj na forum przyklejony i ktory pewnie duzo ludzi odwiedza. Warto skorygowac moim zdaniem.
ODPOWIEDZ