suma kwadratów pierwszych n liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ewciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 13 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: ewciak »

Przygotowujac sie do egzaminu trafiłam na takie zadanie:
Niech \(\displaystyle{ F\left( n\right)}\) oznacza sumę kwadratów pierwszych \(\displaystyle{ n}\) liczb naturalnych. Podaj rekurencyjnie definicję \(\displaystyle{ F\left( n\right)}\).

Domyślam się, że chodzi o coś takiego:
\(\displaystyle{ F\left( n\right)=0^2 + 1^2 + 2^2 + ... + n^2}\)

Ale jak się za to zabrać? Bo pomysłu brak..
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: SlotaWoj »

Trzeba określić funkcję:
  • \(\displaystyle{ a_{n+1}=f(a_n)}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: Medea 2 »

Powiedziałabym nawet, że funkcję \(\displaystyle{ F_{n+1} = g(F_{n}, F_{n-1}, \dots, F_0, n)}\), lub jeszcze prościej: \(\displaystyle{ F_{n+1} = g(F_{n}, n)}\).
ewciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 13 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: ewciak »

ale jak to określić, mógłby ktoś z was to pokazać?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: Medea 2 »

Mogłabym. \(\displaystyle{ F(n+1) = F(n) + (n+1)^2}\), a przy tym \(\displaystyle{ F(0) = 0}\). Swoją drogą, polecenie powinno brzmieć: podaj rekurencyjną definicję, a nie: rekurencyjnie. Domyślasz się, dlaczego?
ewciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 18 paź 2014, o 13:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 13 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: ewciak »

Hmm... rekurencyjnie brzmi, jakby chodziło o dowodzenie czegoś, natomiast sama definicja jest rekurencyjna, nie trzeba jej udowadniać... nie wiem, czy o to chodziło?
i dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

suma kwadratów pierwszych n liczb

Post autor: Medea 2 »

Nie, nie o to chodzi Tutaj definicja jest rekurencyjna, ale samo podanie definicji nie jest rekurencyjne, bo "podajemy jedną rzecz": gotową definicję funkcji \(\displaystyle{ F}\). Zakręcone, ale prawdziwe. #grammarnazi
ODPOWIEDZ