Na ile sposobów z talii 52 kart można wybrać 6 kart, tak, aby były wśród nich karty wszystkich kolorów?
Mamy dwie możliwości:
1) 3 karty jednego koloru, oraz pozostałe karty, po jednej z każdego innego koloru
2) 2 karty jednego koloru, 2 innego, oraz po jednej z pozostałych dwóch kolorów
Ad 1.
Wybieramy kolor 3 pierwszych kart na \(\displaystyle{ {4 \choose 1}}\) sposobów, a potem \(\displaystyle{ {13 \choose 3} {13 \choose 1} {13 \choose 1}{13 \choose 1}}\), czyli w sumie\(\displaystyle{ {4 \choose 1}{13 \choose 3} {13 \choose 1} {13 \choose 1}{13 \choose 1}}\)
Ad 2.
Same karty możemy wybrać na \(\displaystyle{ {13 \choose 1}{13 \choose 1}{13 \choose 2}{13 \choose 2}}\), jednak trzeba się zastanowić, jak wybrać można kolory:
Musimy wybrać 2 kolory z 4, które będą miały 2 karty (2 kolory z 4, które będą miały jedną kartę), czyli mnożymy \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\), czyli w sumie \(\displaystyle{ {4 \choose 2}{13 \choose 1}{13 \choose 1}{13 \choose 2}{13 \choose 2}}\)
Rozwiązaniem jest suma dwóch podpunktów. Może mnie ktoś poprawić, lub zweryfikować myślenie?
Na ile sposobów...
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 21 mar 2015, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 25 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Na ile sposobów...
Rozwiązanie poprawne. Jeżeli talia liczy sobie \(\displaystyle{ 4k}\) kart, to sposobów, które teraz zliczasz, będzie (po kilku uproszczeniach) dokładnie
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} k^4 \left(13 k^2-30 k+17\right).}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} k^4 \left(13 k^2-30 k+17\right).}\)