Zbiory i ilość funkcji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wodeczka94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2014, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: wodeczka94 »

Witam. Mam problem z takim zadaniem:

Niech \(\displaystyle{ \left| A\right| = n}\) i \(\displaystyle{ \left| B\right| = k}\).
1.Podaj liczbę wszystkich funkcji odwzorowujących zbiór A w zbiór B?
2.Ile jest różnowartościowych funkcji odwzorowujących zbiór A w zbiór B?

Mógłby ktoś pomóc mi go zrobić?
Pozdrawiam
wodeczka94
ZF+GCH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 93 razy

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: ZF+GCH »

Czego próbowałeś? 1. jest natychmiastowe. 2. natychmiastowe II rzędu
Zacznę pierwsze : w każdym z \(\displaystyle{ n}\) argumentów może być przyjmowana jedna z \(\displaystyle{ k}\) wartości, więc...
wodeczka94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2014, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: wodeczka94 »

Próbowałem wszystkiego, i niczego tak na prawdę. Nie wiem co tu, gdzie, jak itp. Nic mi nie wchodzi, nic mi nie pasuje :/

Jakby ktoś to ladnie wytlumaczyl, bylo by na prawde fajnie

Pozdrawiam
wodeczka94
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: Medea 2 »

Zaczynamy w takim razie od podstaw. Masz trzy kartki papieru, każdą musisz pomalować jedną z pięciu barw. Na ile sposobów możesz to zrobić?
wodeczka94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2014, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: wodeczka94 »

\(\displaystyle{ 5^{3}}\) ?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: Medea 2 »

Dobrze. Zliczyłaś funkcje ze zbioru \(\displaystyle{ n = 3}\) kartek w \(\displaystyle{ k = 5}\) kolorów.
wodeczka94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 24 lis 2014, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Zbiory i ilość funkcji

Post autor: wodeczka94 »

Czyli 1 punkt to \(\displaystyle{ k^{n}}\)?
A co z 2?

różnowartosciowe, czyli nie moga sie powtarzac, tylko jak to zapisac?
ODPOWIEDZ