Ile jest permutacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
valverde12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 12 sty 2014, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy

Ile jest permutacji

Post autor: valverde12345 »

Witam, mam takie zadania:

Zad 1: Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, . . . , n \}}\) które rozkładają się na n − 2 cykle?

Zad 2: Ile jest permutacji zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, . . . , n \}}\) o trzech inwersjach?


Ad.1 : \(\displaystyle{ S_{1}\left( n, n-2 \right)}\) , ale potrzebuje analitycznego rozwiązania jak do tego dojść..

Ad.2 : Rozwiążmy to zadanie wykorzystując wektor inwersji.
\(\displaystyle{ a_{1} + a_{2} + ... +a_{n-1} = 3}\) jednocześnie
\(\displaystyle{ a_{n-1} < 2}\)
\(\displaystyle{ a_{n-2} < 3}\)
1. Możemy na \(\displaystyle{ n-3}\) sposoby umieścić \(\displaystyle{ 3}\) w wektorze.
2. Możemy na \(\displaystyle{ n-2}\) sposoby umieścić \(\displaystyle{ 2}\) w wektorze i po wstawieniu \(\displaystyle{ 2}\) możemy na \(\displaystyle{ n-2}\) sposoby umieścić 1, więc łącznie na \(\displaystyle{ \left( n-2\right) ^{2}}\)
3. Możemy na \(\displaystyle{ {n-1 \choose 3}}\) sposoby umieścić 3 jedynki w wektorze.

Całkowita ilość inwersji to: \(\displaystyle{ n-3+\left( n-2\right) ^{2}+ {n-1 \choose 3}}\)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2015, o 21:18 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ile jest permutacji

Post autor: Medea 2 »

Jeżeli rozkładają się na \(\displaystyle{ n-2}\) cykli, to wszystkie (poza jednym długości trzy lub poza dwoma długości dwa) są długości jeden.

W drugim

Kod: Zaznacz cały

https://oeis.org/A005286
.
ODPOWIEDZ