Ilość rozwiązań równania, nierozróżnialne ulotki do 10 przeg

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kondzixd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 sty 2015, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Ilość rozwiązań równania, nierozróżnialne ulotki do 10 przeg

Post autor: kondzixd »

Witam.
Mam pytanie odnośnie zadań z kombinatoryki.
Treść 1.
Na ile sposobów można rozmieścić 25 identycznych ulotek reklamowych
w dziesięciu różnych przegródkach tak, aby w każdej przegródce była co najmniej
jedna ulotka?

Mogę to zadanie zrobić tak, że umieszczam już po jednej ulotce w każdej z przegródek i operuję już tylko 15 ulotkami? Jeżeli tak to co dalej mam z tym zrobić? Ulotki są nierozróżnialne więc nie ma znaczenia kolejność oraz ulotki nie mogą się powtarzać. Więc mogę zastosować wzór na kombinacje bez powtórzeń?
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k)!}}\)
Kolejne zadanie jest takie:

Ile rozwi¡zań całkowitych ma równanie
\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + x_3 + x_4 = 16;

jeśli:

a) x_i \ge 0,

b) x_i > 0,

c) x_1 \ge 2, x_2 \ge 3, x_3 \ge 0, x_4 \ge 1.}\)


Wiem, że korzysta się tu z symbolu Newtona (przykład a), ale nie za bardzo wiem jakie liczby podstawić.
gardner

Ilość rozwiązań równania, nierozróżnialne ulotki do 10 przeg

Post autor: gardner »

To zadanie robi się zawsze na jedno kopyto. Sprowadza się to do jednego wzoru a w zasadzie dwóch:

n nierozróżnialnych przedmiotów można rozmieścić w k rozróżnialnych pudełkach na:

a) jeśli pudełko nie może być puste
\(\displaystyle{ {n-1 \choose k-1}}\) sposobów

b) gry jakieś pudełka mogą być puste

\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k}}\)

Podstaw do wzoru i oblicz.
ODPOWIEDZ