zależnośc rekurencyjna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
johnny1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

zależnośc rekurencyjna

Post autor: johnny1591 »

Witam,

mam problem z zadaniem:

Niech \(\displaystyle{ a_n}\) będzie liczbą podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \left[ n\right]}\) bez par typu \(\displaystyle{ k, k+2}\). Znaleźć zależność rekurencyjną na \(\displaystyle{ a_n}\).

Nie za bardzo wiem jak się zabrać i czy dobrze rozumuję, że jeśli np. \(\displaystyle{ n=3}\). To możliwe podzbiory poza pustym to są:
\(\displaystyle{ 1}\)
\(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ 3}\)
\(\displaystyle{ 12}\)
\(\displaystyle{ 23}\)
\(\displaystyle{ 123}\)
i wtedy \(\displaystyle{ a_3 = 6}\).
Proszę o wskazówki i pomoc przy rozwiązaniu
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

zależnośc rekurencyjna

Post autor: SlotaWoj »

\(\displaystyle{ n=3}\) jest za małe, bo jest pierwsze, w której występuje para \(\displaystyle{ \{k;k+2\}}\).
Rozpisz wszystkie podzbiory dla \(\displaystyle{ n=4}\), może coś Cię oświeci.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

zależnośc rekurencyjna

Post autor: Medea 2 »

A jaką przyjemną funkcję tworzącą wytropiłam Możesz użyć jej do sprawdzenia, czy dobrze liczysz \(\displaystyle{ a_n}\).

\(\displaystyle{ \frac{1}{(1 + z^2) (1 - z - z^2)}.}\)
ODPOWIEDZ