rownanie rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
rownanie rekurencyjne
Znalezc wzór jawny ciągu \(\displaystyle{ (a _{n})}\) spełniajacego następujace równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ a _{n+1}-2a _{n}=n ^{2}+n+2}\), \(\displaystyle{ a _{0}=0}\)
\(\displaystyle{ a _{n+1}-2a _{n}=n ^{2}+n+2}\), \(\displaystyle{ a _{0}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
rownanie rekurencyjne
Czyli rozwiązanie jednorodne \(\displaystyle{ a_n=C\cdot 2^n}\).
Rozwiązanie niejednorodne czy \(\displaystyle{ a _{n+1}-2a _{n}=n ^{2}+n+2}\) wyznaczamy metodą przewidywania.
\(\displaystyle{ a_n=an^2+bn+c}\), wyznaczamy a,b,c
Rozwiązanie niejednorodne czy \(\displaystyle{ a _{n+1}-2a _{n}=n ^{2}+n+2}\) wyznaczamy metodą przewidywania.
\(\displaystyle{ a_n=an^2+bn+c}\), wyznaczamy a,b,c
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
rownanie rekurencyjne
Aby wyznaczy te \(\displaystyle{ a _{n}}\) musze obliczyc \(\displaystyle{ b _{n}}\) i \(\displaystyle{ c _{n}}\)
\(\displaystyle{ a _{n}=b _{n} +c _{n}}\)
\(\displaystyle{ b _{n}}\) to układ jednorodny \(\displaystyle{ b _{n}=C \cdot 2 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ c _{n}= \alpha _{3} n ^{3} +\alpha _{2} n ^{2}+\alpha _{1} n ^{1}+ \alpha _{0}}\)
\(\displaystyle{ c _{n+1}-2c _{n}=n ^{2}+n-2}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{3}(n+1) ^{3} +\alpha _{2}(n+1) ^{2}+\alpha _{1}(n+1)+\alpha _{0}(n+1) -2\left[\alpha _{3} n ^{3} +\alpha _{2} n ^{2}+\alpha _{1} n ^{1}+ \alpha _{0} \right]=n ^{2}+n-2}\)
Dalej robie te dodawania i mnozenia itp i wyliczam \(\displaystyle{ \alpha}\) i wstawiam do \(\displaystyle{ a_{n}}\)
O to chodzi? I jak potem wyliczć te \(\displaystyle{ C}\)
\(\displaystyle{ a _{n}=b _{n} +c _{n}}\)
\(\displaystyle{ b _{n}}\) to układ jednorodny \(\displaystyle{ b _{n}=C \cdot 2 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ c _{n}= \alpha _{3} n ^{3} +\alpha _{2} n ^{2}+\alpha _{1} n ^{1}+ \alpha _{0}}\)
\(\displaystyle{ c _{n+1}-2c _{n}=n ^{2}+n-2}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{3}(n+1) ^{3} +\alpha _{2}(n+1) ^{2}+\alpha _{1}(n+1)+\alpha _{0}(n+1) -2\left[\alpha _{3} n ^{3} +\alpha _{2} n ^{2}+\alpha _{1} n ^{1}+ \alpha _{0} \right]=n ^{2}+n-2}\)
Dalej robie te dodawania i mnozenia itp i wyliczam \(\displaystyle{ \alpha}\) i wstawiam do \(\displaystyle{ a_{n}}\)
O to chodzi? I jak potem wyliczć te \(\displaystyle{ C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
rownanie rekurencyjne
Czyli za \(\displaystyle{ c _{n}}\) mozna brac zawsze wielomian tego samego stopnia?