Suma szeregu z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
PiotrWP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 124 razy

Suma szeregu z silnią

Post autor: PiotrWP »

\(\displaystyle{ {n \choose k} p_1 ^k \sum_{l=0}^{n-k} {n-k\choose l} p_2 ^l (1-p_1-p_2) ^{n-k-l}={n \choose k} p_1 ^k (1-p_1) ^{n-k}}\)

\(\displaystyle{ p_1+p_2<1 \wedge p_1,p_2>0}\)

Może ktoś wytłumaczyć skąd powyższa równość ? Bo jak się zastosuje dwumian to chyba coś innego wychodzi.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Suma szeregu z silnią

Post autor: Premislav »

No jak to coś innego? Dla uproszczenia podstaw sobie \(\displaystyle{ a=p_{2}, b=1-p_{1}-p_{2}}\) i ze wzoru dwumianowego Newtona zapisz, co to będzie \(\displaystyle{ (a+b)^{n-k}}\)
ODPOWIEDZ