mam takie zadanie :
mamy pudelko o wymiarach N x M i nieskonczenie wiele klockow 1 x K i K x 1.
Ile mozemy maksymalnie zmiescic klockow w pudelku ?
podrawiam
klocki w pudelku
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
klocki w pudelku
\(\displaystyle{ \hbox{min}(N;M)\cdot\left[\frac{\hbox{max}(N;M)}{K}\right]+\left(\hbox{max}(N;M)-\left[\frac{\hbox{max}(N;M)}{K}\right]\cdot{K}\right)\cdot\left[\frac{\hbox{min}(N;M)}{K}\right]}\), gdzie:
- \(\displaystyle{ \hbox{min}(a;b)}\) - nie większa z liczb a i b
- \(\displaystyle{ \hbox{max}(a;b)}\) - nie mniejsza z liczb a i b
- \(\displaystyle{ [x]}\) - największa liczba całkowita nie większa od x
- \(\displaystyle{ \hbox{min}(a;b)}\) - nie większa z liczb a i b
- \(\displaystyle{ \hbox{max}(a;b)}\) - nie mniejsza z liczb a i b
- \(\displaystyle{ [x]}\) - największa liczba całkowita nie większa od x
klocki w pudelku
ideologicznie tak jak moje rozwiazanie
\(\displaystyle{ [(M*N) - (M \mod\ K) * (N \mod\ K) ] \ / K}\)
gdzie :
\(\displaystyle{ a \mod\ b}\) - reszta z dzielenia a przez b
ale oba sa niewystarczajace, przyklad :
\(\displaystyle{ N = 5,\ M = 5,\ K = 3,}\)
wedlug wzorow 7, a powinno byc 8
zobrazuje :
\(\displaystyle{ ABCCC}\)
\(\displaystyle{ ABDDD}\)
\(\displaystyle{ ABXEF}\)
\(\displaystyle{ GGGEF}\)
\(\displaystyle{ HHHEF}\)
\(\displaystyle{ X}\) - pole niezajete
okazuje sie ze wszystkie pary spelniajace zaleznosci :
\(\displaystyle{ M = N}\),
\(\displaystyle{ N \mod\ 2 = 1}\),
\(\displaystyle{ K = [N /2] + 1}\),
gdzie :
\(\displaystyle{ [x]}\) - największa liczba całkowita nie większa od x
nie wiem czy takich przypadkow nie moze byc wiecej
\(\displaystyle{ [(M*N) - (M \mod\ K) * (N \mod\ K) ] \ / K}\)
gdzie :
\(\displaystyle{ a \mod\ b}\) - reszta z dzielenia a przez b
ale oba sa niewystarczajace, przyklad :
\(\displaystyle{ N = 5,\ M = 5,\ K = 3,}\)
wedlug wzorow 7, a powinno byc 8
zobrazuje :
\(\displaystyle{ ABCCC}\)
\(\displaystyle{ ABDDD}\)
\(\displaystyle{ ABXEF}\)
\(\displaystyle{ GGGEF}\)
\(\displaystyle{ HHHEF}\)
\(\displaystyle{ X}\) - pole niezajete
okazuje sie ze wszystkie pary spelniajace zaleznosci :
\(\displaystyle{ M = N}\),
\(\displaystyle{ N \mod\ 2 = 1}\),
\(\displaystyle{ K = [N /2] + 1}\),
gdzie :
\(\displaystyle{ [x]}\) - największa liczba całkowita nie większa od x
nie wiem czy takich przypadkow nie moze byc wiecej
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
klocki w pudelku
To może po prostu \(\displaystyle{ \left[\frac{NM}{K}\right]}\)?
Zawsze jakoś upchnie..
Zawsze jakoś upchnie..