Graf o pewnej postaci
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard
- Podziękował: 2 razy
Graf o pewnej postaci
Cześć!
Mam takie zadanie:
Zbuduj graf mający zbiór wierzchołków postaci \(\displaystyle{ B \times B \times B}\), gdzie \(\displaystyle{ B=\left\{ 0,1\right\}}\),w którym wierzchołki v i w są połączone krawędzią, gdy v i w różnią się na dokładnie dwóch współrzędnych. Ile składowych ma ten graf?
Czy mógłby ktoś wyjaśnić jak powinny wyglądać te wierzchołki nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą postacią? Co oznacza pojęcie składowej grafu?
Mam takie zadanie:
Zbuduj graf mający zbiór wierzchołków postaci \(\displaystyle{ B \times B \times B}\), gdzie \(\displaystyle{ B=\left\{ 0,1\right\}}\),w którym wierzchołki v i w są połączone krawędzią, gdy v i w różnią się na dokładnie dwóch współrzędnych. Ile składowych ma ten graf?
Czy mógłby ktoś wyjaśnić jak powinny wyglądać te wierzchołki nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą postacią? Co oznacza pojęcie składowej grafu?
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard
- Podziękował: 2 razy
Graf o pewnej postaci
Z \(\displaystyle{ \left( 0,1,1\right), \left( 1,1,0\right) i \left( 1,0,1\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 4 razy
Graf o pewnej postaci
Czyli teraz patrze na to z czym jest połączone \(\displaystyle{ \left( 0,0,1\right)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard
- Podziękował: 2 razy
Graf o pewnej postaci
Chyba tak A jak to będzie z grafem w przypadku gdy, wierzchołki v i w są połączone krawędzią, gdy v i w różnią się na dwóch lub trzech współrzędnych, tzn. czy da się go jakoś rozbić na kilka tak smao jak w pierwszym przypadku?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Graf o pewnej postaci
Jak na dwóch lub trzech, to mamy problem: wiemy, że składowe będą co najwyżej dwie. W jednej będzie \(\displaystyle{ (0,0,0)}\), w drugiej \(\displaystyle{ (1,1,1)}\)... chwila, one są w jednej składowej (dostaniecie spójny graf).
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Graf o pewnej postaci
Mathematica jest cudna, przysięgam Zmieniając dokładnie jeden znak można dostać rozwiązanie pierwotnego problemu.
Daje to:
Kod: Zaznacz cały
fun[n_] := PadLeft[IntegerDigits[n, 2], 3]
AdjacencyGraph[
Table[If[Total[Map[Mod[#, 2] &, fun[i] + fun[j]]] >= 2, 1, 0], {i, 0,
7}, {j, 0, 7}]]