Ośmiokrotny rzut kostką.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Skowronxter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 4 kwie 2014, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Ośmiokrotny rzut kostką.

Post autor: Skowronxter »

Doświadczenie polega na ośmiokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A: każda liczba oczek wystąpi co najmniej raz.

Moc Omega to po prostu \(\displaystyle{ 6^{8}}\)

Moc \(\displaystyle{ A}\) to: \(\displaystyle{ {8 \choose 6} \cdot 6! \cdot 6^{2} = 725760}\)

Objaśnienie: wybieram \(\displaystyle{ 6}\) miejsc na których będą stały \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6.}\)

Mieszam na tych miejscach te \(\displaystyle{ 6}\) cyfr

pozostałe dwie to dwie z \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5,6}\) (mogą się powtarzać)

w odpowiedzi jest tak:

Kod: Zaznacz cały

http://bi.gazeta.pl/im/4/5170/m5170714.pdf
(środek po prawej 7 strony)

Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
Ostatnio zmieniony 3 maja 2015, o 20:40 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

Ośmiokrotny rzut kostką.

Post autor: Michalinho »

Powtarzają ci się np. przypadki typu:
Wybrałeś pierwsze 6 miejsc i twoja permutacja to: \(\displaystyle{ 123456\_ \ \_}\), potem na siódmym i ósmym wylosowałeś 6: więc masz ciąg \(\displaystyle{ 12345666}\);
oraz:
Wybrałeś pierwsze 5 i siódme miejsce i masz: \(\displaystyle{ 12345\_6\_}\), potem na szóstym i ósmym wylosowałeś 6 i znowu masz ciąg \(\displaystyle{ 12345666}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Ośmiokrotny rzut kostką.

Post autor: arek1357 »

Suriekcje ośmiu miejsc na sześć oczek.
A w ogóle co to za gazeta co to za link wygląda jak wyborcza po niemiecku!
Skowronxter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 4 kwie 2014, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Ośmiokrotny rzut kostką.

Post autor: Skowronxter »

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wyliczyć moc A_2? Nie wiem do końca jak to zrobił autor odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

Ośmiokrotny rzut kostką.

Post autor: Michalinho »

Wybierasz dwie liczby, które się będą powtarzać, potem 4 miejsca dla tych liczb, potem wybierasz dwa miejsca z tych 4 dla jednej z tych liczb, a pozostałe miejsca to permutacja 4 z liczb, które jeszcze nie zostały użyte.
ODPOWIEDZ