Podział przedmiotów
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 23:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Podział przedmiotów
Na ile sposobów można podzielić 12 przedmiotów pomiędzy 3 osoby, jeśli wśród nich jest 5 przedmiotów jednakowych, a pozostałe 7 są różne?
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Podział przedmiotów
Ponieważ nie jestem pewien wyniku, to tylko napiszę, że mi wychodzi \(\displaystyle{ 45927}\).
Czy ktoś może potwierdzić ten wynik (lub zaprzeczyć).
Czy ktoś może potwierdzić ten wynik (lub zaprzeczyć).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podział przedmiotów
Potwierdzam: \(\displaystyle{ 3^7 \cdot 21=45927}\)
21 to liczba możliwości rozdzielenia 5 jednakowych przedmiotów miedzy 3 osoby.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cc}
uklad & liczba \ rozdzielen\\
5 0 0 & 3 \\
4 1 0 & 6 \\
3 2 0 & 6 \\
3 1 1 & 3 \\
2 2 1 & 3 \\
\end{tabular}}\)
21 to liczba możliwości rozdzielenia 5 jednakowych przedmiotów miedzy 3 osoby.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cc}
uklad & liczba \ rozdzielen\\
5 0 0 & 3 \\
4 1 0 & 6 \\
3 2 0 & 6 \\
3 1 1 & 3 \\
2 2 1 & 3 \\
\end{tabular}}\)