Permutacje dowód

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
buttonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy

Permutacje dowód

Post autor: buttonik »

Mam problem z takim zadaniem:

Permutacje \(\displaystyle{ \sigma}\) oraz \(\displaystyle{ \tau}\) są rozłączne, a ich rzędy wynoszą odpowiednio \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\). Wiadomo, że \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są liczbami pierwszymi, oraz \(\displaystyle{ NWD(p,q)=1}\).
Jakie rzędy mogą mieć elementy, które znajdują się w grupie generowanej przez \(\displaystyle{ \sigma}\) i \(\displaystyle{ \tau}\)?

Myślę, że to będzie \(\displaystyle{ NWW(p,q)}\) ale po pierwsze nie jestem pewna, a po drugie nie wiem jak się wziąć za dowód..
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Permutacje dowód

Post autor: Medea 2 »

Skoro są rozłączne, to dowolny element grupy przez nie generowanej jest postaci \(\displaystyle{ \sigma^k \tau ^l}\), przy zym \(\displaystyle{ \sigma^p = \tau^q = \textrm{id}}\).
ODPOWIEDZ