Cześć, mam problem.
Jest np. takie zadanie: Z talii 24 kart losujemy kolejno bez zwracania dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że druga z wylosowanych kart jest asem, jeśli pierwsza wylosowana karta:
a) jest asem
Wynik \(\displaystyle{ = \frac{3}{23} \rightarrow}\) czyli muszę założyć, ze w talii były 4 asy, ale dlaczego?
Problem z asami
Problem z asami
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2015, o 18:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Problem z asami
A - pierwsza karta jest asem
B - druga karta jest asem
\(\displaystyle{ P(B|A)=\frac{P(A \cap B)}{P(A)}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=\frac{{4 \choose 2}}{{24 \choose 2}}=\frac{6}{276}=\frac{1}{46}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4 \choose 1}{23 \choose 1}}{{24\choose 2}}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B|A)=\frac{\frac{1}{46}}{\frac{1}{3}}=\frac{3}{46}}\)
Coś policzyłem źle?
PS: Talia 24 kart to zazwyczaj karty od 9 do asa.. Taką talią gra się np w tysiąca..
B - druga karta jest asem
\(\displaystyle{ P(B|A)=\frac{P(A \cap B)}{P(A)}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=\frac{{4 \choose 2}}{{24 \choose 2}}=\frac{6}{276}=\frac{1}{46}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4 \choose 1}{23 \choose 1}}{{24\choose 2}}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B|A)=\frac{\frac{1}{46}}{\frac{1}{3}}=\frac{3}{46}}\)
Coś policzyłem źle?
PS: Talia 24 kart to zazwyczaj karty od 9 do asa.. Taką talią gra się np w tysiąca..
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Problem z asami
mostostalek, w stosowanych przez Ciebie kombinacjach nie uwzględniasz kolejności, a jest napisane "losujemy kolejno... " Bo jaki sens miałoby pytanie: "Oblicz prawdopodobieństwo tego, że druga z wylosowanych kart jest asem, jeśli pierwsza wylosowana karta jest asem".
Problem z asami
Dzięki, a zadanie: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czteroosobowej rodzinie:
a) co najmniej 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu,
b) dokładnie 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu.
Jakaś podpowiedź? bo liczę to już różnymi sposobami, ale nie chce wyjść.
a) co najmniej 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu,
b) dokładnie 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu.
Jakaś podpowiedź? bo liczę to już różnymi sposobami, ale nie chce wyjść.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Problem z asami
Ad a) Gdybyś wypisywał wszystkie układy 4-elementowe dotyczące osób A,B,C,D to będzie ich tyle, co wariacji z powtórzeniami z 12 elementów (moc omegi). W zdarzeniu przeciwnym będą natomiast wariacje bez powtórzeń.