Rozłożenie na cykle

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kitiko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 20 lut 2014, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozłożenie na cykle

Post autor: kitiko »

\(\displaystyle{ A={1 2 3 4 5 \choose 3 4 1 5 2}}\)
\(\displaystyle{ T= {12345 \choose 14325}}\)

Należy rozłożyć \(\displaystyle{ T \cdot A^{-1}}\) na cykle. (T to transpozycja)

\(\displaystyle{ A^{-1}= {12345 \choose 35124}}\)
\(\displaystyle{ T \cdot A^{-1}= {12345 \choose 14325} \cdot {12345 \choose 35124} ={12345 \choose 35142}}\)
\(\displaystyle{ T \cdot A^{-1}=(13)(25)(4)}\)

Czy to się tak robi? Tam jest mnożenie, ja to zrozumiałem tak że chodzi o złozenie po prostu, chyba tu coś źle zrobiłem.
kitiko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 20 lut 2014, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozłożenie na cykle

Post autor: kitiko »

Podbijam, zależy mi na odpowiedzi.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Rozłożenie na cykle

Post autor: arek1357 »

Tak to są cykle!
ODPOWIEDZ