Wykaż równość

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
eroZs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 kwie 2015, o 23:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrardów

Wykaż równość

Post autor: eroZs »

Witam, czy ktoś mógłby pokazać jak można udowodnić tę równość z góry dziękuje. i przepraszam za błędy
\(\displaystyle{ \left\lfloor x \right\rfloor + \left\lfloor y \right\rfloor=\left\lfloor x+y \right\rfloor}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż równość

Post autor: »

Przecież to w ogólności nieprawda - na przykład dla \(\displaystyle{ x=y=\frac 12}\).

Q.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Wykaż równość

Post autor: arek1357 »

On chyba szuka rozwiązań tego równania w liczbach rzeczywistych ale jeszcze nie sprecyzował swoich myśli.
A dokładnie chodzi o zbiór punktów spełniających to równanie na płaszczyźnie XY.
ODPOWIEDZ