Udowodnij następującą tożsamość
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^i {m \choose i} {m-i \choose n-i} = 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ 0 \le n \le m}\)
Doszedłem tylko do tego, że:
\(\displaystyle{ {m \choose i} {m-i \choose n-i} = {m \choose i} {n \choose i}}\)
Niestety nic więcej nie potrafię zdziałać... Proszę o pomoc.
Pozdr!
rachunkowe udowodnianie tożsamości
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
rachunkowe udowodnianie tożsamości
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^i {m \choose i} {m-i \choose n-i} = \sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{m!}{i!(m-i)! } \frac{(m-i)!}{(n-i)!(m-n)!} = \sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{m!}{i!(n-i)!(m-n)!} =\\=
\sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{m!}{i!(n-i)!(m-n)!} \cdot \frac{n!}{n!} =\frac{m!}{n!(m-n)!}\sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{n!}{i!(n-i)!} =\\=\frac{m!}{n!(m-n)!} \cdot (1-1)^n=\frac{m!}{n!(m-n)!} \cdot 0=0}\)
\sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{m!}{i!(n-i)!(m-n)!} \cdot \frac{n!}{n!} =\frac{m!}{n!(m-n)!}\sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{n!}{i!(n-i)!} =\\=\frac{m!}{n!(m-n)!} \cdot (1-1)^n=\frac{m!}{n!(m-n)!} \cdot 0=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
rachunkowe udowodnianie tożsamości
Dzięki wielkie, ale nie rozumiem jak tego przejścia
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{n!}{i!(n-i)!} = (1-1)^n}\)
wiem że to pierwsze to symbol \(\displaystyle{ {n \choose i}}\) ale dalej tego nie widzę
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^i \frac{n!}{i!(n-i)!} = (1-1)^n}\)
wiem że to pierwsze to symbol \(\displaystyle{ {n \choose i}}\) ale dalej tego nie widzę
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
rachunkowe udowodnianie tożsamości
Warto też wiedzieć że:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} \frac{n!}{i!(n-i)!} = (1+1)^n=2^n}\)
Rozszerzyłbym sugestię p.Jan Kraszewski, do ćwiczeń:
\(\displaystyle{ 2^3=(1+1)^3=....}\)
\(\displaystyle{ 2^4=(1+1)^4=....}\)
\(\displaystyle{ 2^n=(1+1)^n=....}\)
\(\displaystyle{ 0=(1-1)^3=....}\)
\(\displaystyle{ 0=(1-1)^4=....}\)
\(\displaystyle{ 0=(1-1)^n=....}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} \frac{n!}{i!(n-i)!} = (1+1)^n=2^n}\)
Rozszerzyłbym sugestię p.Jan Kraszewski, do ćwiczeń:
\(\displaystyle{ 2^3=(1+1)^3=....}\)
\(\displaystyle{ 2^4=(1+1)^4=....}\)
\(\displaystyle{ 2^n=(1+1)^n=....}\)
\(\displaystyle{ 0=(1-1)^3=....}\)
\(\displaystyle{ 0=(1-1)^4=....}\)
\(\displaystyle{ 0=(1-1)^n=....}\)