Liczby siedmiocyfrowe.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Liczby siedmiocyfrowe.

Post autor: mich12 »

Oblicz, ile jest liczb naturalnych siedmiocyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie trzy razy cyfra 7, dokładnie dwa razy cyfra 0 oraz dokładnie raz cyfra 1.

Moje rozumowanie:
Mamy do dyspozycji liczby: \(\displaystyle{ 7,7,7,0,0,1,R}\)
gdzie \(\displaystyle{ R \in \left\{ 2,3,4,5,6,8,9\right\}}\) czyli w tym zbiorze jest 7 cyfr.

Rozpatruję trzy przypadki:
1) 7XXXXXX
\(\displaystyle{ \left( ^{6} _{2} \right) \left( ^{4} _{2} \right) \left( ^{2} _{1} \right) \cdot 7= 1260}\)

2) 1XXXXXX
\(\displaystyle{ \left( ^{6} _{3} \right) \left( ^{3} _{2} \right) \cdot 7=420}\)

3) RXXXXXX
\(\displaystyle{ \left( ^{6} _{3} \right) \left( ^{2} _{2} \right) \cdot 1 \cdot 7= 140}\)

\(\displaystyle{ 1260+420+140 = 1820}\) a odpowiedź prawidłowa to liczba \(\displaystyle{ 2100}\), czyli gdzieś jest błąd...
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Liczby siedmiocyfrowe.

Post autor: macik1423 »

W ostatniej linijce powinno być raczej \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\).
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Liczby siedmiocyfrowe.

Post autor: szachimat »

W trzecim przypadku powinno być tak jak w drugim - dla zera wybieramy dwa miejsca spośród trzech, a nie dwóch.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Liczby siedmiocyfrowe.

Post autor: mich12 »

O jej, racja, ile razy to sprawdzałem a nie dopatrzyłem się błędu... Teraz odpowiedź wyszła poprawnie, dzięki!
ODPOWIEDZ