Jeśli ktos potrafi niech rozwiaze te zadania.....blagam
Iloma sposobami można rozdzielic 3 medale pomiedzy 16 zawodnikow??
i drugie zadanie:
Na egzamin przygotowano 160 pytań. Ile róznych zestawów egzaminacyjnych otrzymamy wybierając do każdego z nich po 4 pytania??
trzecie zadanie:
Trzeba wytypować delegację złożoną z 3 dziewczat i 2 chlopcow. Ile takich de;agacji mozna utworzyc w grupie liczącej 18 dziewcząt i 12 chłopców??
czwarte zadania:
W pojemniku znajduje się 6 białych i 8 czarnych kul. Losujemy 5 kul ze zwracaniem-na ile sposobów można to uczynić??
Prosze o rozwiazania tych zadan
Temat przeniosłam i poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Podział medali, zestawy egzaminacyjne i kolorowa kule.
Podział medali, zestawy egzaminacyjne i kolorowa kule.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2007, o 18:59 przez morsek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Podział medali, zestawy egzaminacyjne i kolorowa kule.
1. Zakładając, że medale są rozróżnialne (np.złoty, srebrny i brązowy) to:
\(\displaystyle{ V_{16}^3=\frac{16!}{(16-3)!}=14\cdot 15\cdot 16}\)
[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 22:49 ]
2.
\(\displaystyle{ C_{160}^4={160 \choose 4}=\frac{160\cdot 159\cdot 158\cdot 157}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4}}\)
[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 22:52 ]
3.
\(\displaystyle{ C_{18}^3\cdot C_{12}^2={18 \choose 3}\cdot {12 \choose 2}=\frac{18\cdot 17\cdot 16}{1\cdot 2\cdot 3}\cdot \frac{12\cdot 11}{1\cdot 2}}\)
[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 22:55 ]
4.
\(\displaystyle{ W_{14}^5=14^5}\)
\(\displaystyle{ V_{16}^3=\frac{16!}{(16-3)!}=14\cdot 15\cdot 16}\)
[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 22:49 ]
2.
\(\displaystyle{ C_{160}^4={160 \choose 4}=\frac{160\cdot 159\cdot 158\cdot 157}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 4}}\)
[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 22:52 ]
3.
\(\displaystyle{ C_{18}^3\cdot C_{12}^2={18 \choose 3}\cdot {12 \choose 2}=\frac{18\cdot 17\cdot 16}{1\cdot 2\cdot 3}\cdot \frac{12\cdot 11}{1\cdot 2}}\)
[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 22:55 ]
4.
\(\displaystyle{ W_{14}^5=14^5}\)