1 . talia 32 kartowa składa się z kart : A K D W 10 9 8 7, natomiast talia kart 52 kartowa składa się z A K D W 10 9 8 7 6 5 4 3 2 losujemy dwie karty as ma odpowiednio 11 punktów, K W D 10 mają po 10 punktow natomiast 9 8 7 6 5 4 3 2 maja odpowiednio po 9 8 7 6 5 .. punktów oblicz prawdopodobieństwo uzyskania:
a) 21 punktów grając talia 52 kartową
b) 18 punktów grając talia 52 kartową
c) 14 punktów grając talia 32 kartowa
2 W urnie znajdują się kule ponumerowane od 1 do 13 wyciągamy losowo 2 kule bez zwracania A - suma liczb wynosi 14 B- obie liczby są parzyste C- Obie liczby są nieparzyste oblicz :
a) P( a|b) b) P(A|C)
talia kart, ponumerowane kule
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
talia kart, ponumerowane kule
Ostatnio zmieniony 16 cze 2007, o 20:02 przez aaaania_1987, łącznie zmieniany 1 raz.
talia kart, ponumerowane kule
W talii 52 kart mamy
4 karty o "wadze" 11 (4* asy)
16 kart o wadze 10 (4* K D W 10)
po 4 karty o wagach od 2 do 9
Dwie karty możemy wybrać na \(\displaystyle{ {52\choose 2}=1326}\) sposobów.
1.a
21 otrzymamy wybierając 11 i 10, można to zrobić na \(\displaystyle{ 4*16=64}\) sposobów.
Odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{64}{1326}\approx 4,8\%}\)
1.b
18 otrzymamy losując
11 i 7 (\(\displaystyle{ 4*4=16}\) możliwości), albo
10 i 8 \(\displaystyle{ \left(16*4=64\right)}\), albo
9 i 9 \(\displaystyle{ \left(\frac{4*3}{2}=6\right)}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{16+64+6}{1326}\approx 6,5\%}\)
1.c
\(\displaystyle{ {32\choose 2}=496}\)
7 i 7 \(\displaystyle{ \left(\frac{4*3}{2}=6\right)}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{6}{496}\approx 1,2\%}\)
2A
\(\displaystyle{ \frac{1}{{13\choose 2}}}\)
2B
\(\displaystyle{ \frac{6}{{13\choose 2}}}\)
2C
\(\displaystyle{ \frac{7}{{13\choose 2}}}\)
2a zero ???
2b ???
4 karty o "wadze" 11 (4* asy)
16 kart o wadze 10 (4* K D W 10)
po 4 karty o wagach od 2 do 9
Dwie karty możemy wybrać na \(\displaystyle{ {52\choose 2}=1326}\) sposobów.
1.a
21 otrzymamy wybierając 11 i 10, można to zrobić na \(\displaystyle{ 4*16=64}\) sposobów.
Odpowiedź \(\displaystyle{ \frac{64}{1326}\approx 4,8\%}\)
1.b
18 otrzymamy losując
11 i 7 (\(\displaystyle{ 4*4=16}\) możliwości), albo
10 i 8 \(\displaystyle{ \left(16*4=64\right)}\), albo
9 i 9 \(\displaystyle{ \left(\frac{4*3}{2}=6\right)}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{16+64+6}{1326}\approx 6,5\%}\)
1.c
\(\displaystyle{ {32\choose 2}=496}\)
7 i 7 \(\displaystyle{ \left(\frac{4*3}{2}=6\right)}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{6}{496}\approx 1,2\%}\)
2A
\(\displaystyle{ \frac{1}{{13\choose 2}}}\)
2B
\(\displaystyle{ \frac{6}{{13\choose 2}}}\)
2C
\(\displaystyle{ \frac{7}{{13\choose 2}}}\)
2a zero ???
2b ???