ja mam prośbę mogłby mi ktoś pomoć w rozwiązaniu tych zadań:
1) ile można utworzyć napisów 7-literowych mając do dyspozycji tabliczki z literami AAAAABBBB
2) grupa 8 osób dostała 7 biletów do kina na 5 różnych filmów ( po dwa na A i B oraz po jednym na filmy C D i E) na ile różnych sposobów można podzielić bilety, jeżeli żadna osoba nie może dostać więcej niz jeden bilet
7-literowe napisy, bilety do kina
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
7-literowe napisy, bilety do kina
Ostatnio zmieniony 16 cze 2007, o 20:16 przez aaaania_1987, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
7-literowe napisy, bilety do kina
1) \(\displaystyle{ \frac{7!}{5!\cdot2!}+\frac{7!}{4!\cdot3!}+\frac{7!}{3!\cdot4!}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{8!}{2!\cdot2!}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{8!}{2!\cdot2!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
7-literowe napisy, bilety do kina
musisz jeszcze wylosować osobę, która nie dostanie biletu, stąd 8!