Rozwiąż rekurencję

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Lucjan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 paź 2014, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż rekurencję

Post autor: Lucjan »

*) \(\displaystyle{ a_{n} = 5 a_{n-1} + 3}\)
Układam równanie charakterystyczne:
\(\displaystyle{ x^{2} = 5x + 3}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{5 - \sqrt{37} }{2} x_{2} = \frac{5 + \sqrt{37} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a_{n} = \alpha (\frac{5 - \sqrt{37} }{2}) ^{n} + \beta (\frac{5 + \sqrt{37} }{2}) ^{n}}\)

Czy robię to poprawnie? Proszę o wskazówkę, co robić dalej.
emil99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 14 gru 2013, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Rozwiąż rekurencję

Post autor: emil99 »

1) Równanie charakterystyczne układa się dla ciągów rekurencyjnych co najmniej stopnia 2. Tzn. np. \(\displaystyle{ a_{n} = pa_{n-1} + qa_{n-2}}\). Wtedy równanie wygląda tak: \(\displaystyle{ x^{2} = px + q}\) i dalej rozwiązuje się to, wstawia i bla bla bla
2)Twój ciąg jest 1 stopnia, nie układa się tu równania charakterystycznego. Żeby obliczyć \(\displaystyle{ a_{n}}\) musisz znać wyraz pierwszy, czyli \(\displaystyle{ a_{1}}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Rozwiąż rekurencję

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiąż rekurencję
Proszę o wskazówkę, co robić dalej.
wsk \(\displaystyle{ a_n + \frac{3}{4}= 5 (a_{n-1} + \frac{3}{4})}\)-- 22 marca 2015, 14:54 --
dalej?
\(\displaystyle{ a_n + \frac{3}{4}}\) jest ciągiem geometrycznym, tj.
\(\displaystyle{ a_n + \frac{3}{4} =(a_1 +\frac{3}{4})5^{n-1}}\)
Lucjan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 paź 2014, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż rekurencję

Post autor: Lucjan »

Dzięki
ODPOWIEDZ