Obiady co tydzień

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
madmathman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 30 razy

Obiady co tydzień

Post autor: madmathman »

Gospodarz zapraszał co niedzielę \(\displaystyle{ 7}\) tych samych osób i postanowił, że co tydzień będzie je inaczej rozmieszczał przy stole. Po ilu latach wyczerpały się wszystkie możliwości?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2015, o 14:52 przez madmathman, łącznie zmieniany 1 raz.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Obiady co tydzień

Post autor: mostostalek »

Miejsca są rozróżnialne czy chodzi tylko o to, kto koło kogo siedzi?
madmathman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 30 razy

Obiady co tydzień

Post autor: madmathman »

Nie ma tego uwzględnionego w treści więc będą chyba dwa rozwiązania.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Obiady co tydzień

Post autor: mostostalek »

Jeśli miejsca są rozróżnialne to są to zwykłe permutacje.. Stąd będzie 7! sposobów na rozmieszczenie wszystkich osób.
Jeśli nie rozróżniać to liczbę tę musimy podzielić przez 7 - 6! sposobów..

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę gospodarza Nie wliczałem go do rozważań (czyt. sadzałem go za każdym razem na tym samym miejscu)
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Obiady co tydzień

Post autor: szachimat »

Żeby zadanie stanowiło jakąś trudność, to raczej nasuwa się pytanie, czy stół nie jest okrągły.
Bo co to znaczy, że miejsca są nierozróżnialne?
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Obiady co tydzień

Post autor: mostostalek »

też fakt
madmathman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 30 razy

Obiady co tydzień

Post autor: madmathman »

Okrągły czyli np prostokątny. Bo ważne jest aby zawsze istniały osoby siedzące naprzeciwko siebie. Wtedy wszyscy tworzą jakby jedną pętle.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Obiady co tydzień

Post autor: mostostalek »

Okrągły czy tam prostokątny.. ważne, że wtedy każdy siedzi obok dokładnie dwóch osób..
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Obiady co tydzień

Post autor: szachimat »

Może nie tyle naprzeciwko siebie, a bardziej sensownie będzie powiedzieć: po swojej prawej i po swojej lewej stronie, bo np. przy okrągłym stole trudno mówić o siedzeniu naprzeciwko siebie, jeżeli będą trzy osoby.

A zatem, jeżeli stół jest okrągły to:
1) dla trzech osób układy ABC, BCA, CAB są równoważne, czyli mamy \(\displaystyle{ \frac{3!}{3}=2!}\)
2) dla czterech osób układy ABCD, BCDA, CDAB, DABC są równoważne, czyli mamy \(\displaystyle{ \frac{4!}{4}=3!}\)

Dla siedmiu osób mamy: \(\displaystyle{ \frac{7!}{7}=6!}\)

A ile to lat - obliczenie tego pozostawiam dla Ciebie

Szach i Mat
ODPOWIEDZ