Witam!
Czy jest ktoś w stanie w prostu sposób wyjaśnić jak się mnoży permutacje?
Znalazłem coś takiego(nie rozumiem skąd wziął się wynik!):
Jednak ciągle mi coś nie pasuje, ponieważ np. w literaturze jest napisane, żeby zaczynać od najmniejszej cyfry tzn. gdy mam \(\displaystyle{ \left( 12\right)\left( 143\right)}\) to mam zacząć od \(\displaystyle{ 1}\) tylko od której skoro są dwie? Ma to jakieś znaczenie?
Mnożenie permutacji
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Mnożenie permutacji
Działanie składania permutacji rozpoczynamy od tyłu.np. w literaturze jest napisane, żeby zaczynać od najmniejszej cyfry
Pytanie brzmi, czy wiesz jak interpretować np. pemutacje \(\displaystyle{ \left( 12\right)}\)
W twojej permutacji: \(\displaystyle{ 1 \rightarrow 4}\) w permutacji \(\displaystyle{ \left( 143\right)}\) a nastepnie
\(\displaystyle{ 4 \rightarrow 4}\) w permutacji \(\displaystyle{ \left( 12\right)}\) stad ostatecznie:
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 9 lis 2014, o 19:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard
- Podziękował: 2 razy
Mnożenie permutacji
Czyli:
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 1 \rightarrow 4 \left( 12\right) 4 \rightarrow 4 \left( 12\right)\left( 143\right) 1 \rightarrow 4}\)
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 2 \rightarrow 2 \left( 12\right) 2 \rightarrow 1 \left( 12\right)\left( 143\right) 2 \rightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 3 \rightarrow 1 \left( 12\right) 1 \rightarrow 2 \left( 12\right)\left( 143\right) 3 \rightarrow 2}\)
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 4 \rightarrow 3 \left( 12\right) 3 \rightarrow 3 \left( 12\right)\left( 143\right) 4 \rightarrow 3}\)
Tak to ma wyglądać wg metody z powyższej strony, a teraz jaki jest wynik? I jak do niego dojść tak żeby zawsze pasowało?
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 1 \rightarrow 4 \left( 12\right) 4 \rightarrow 4 \left( 12\right)\left( 143\right) 1 \rightarrow 4}\)
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 2 \rightarrow 2 \left( 12\right) 2 \rightarrow 1 \left( 12\right)\left( 143\right) 2 \rightarrow 1}\)
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 3 \rightarrow 1 \left( 12\right) 1 \rightarrow 2 \left( 12\right)\left( 143\right) 3 \rightarrow 2}\)
\(\displaystyle{ \left( 143\right) 4 \rightarrow 3 \left( 12\right) 3 \rightarrow 3 \left( 12\right)\left( 143\right) 4 \rightarrow 3}\)
Tak to ma wyglądać wg metody z powyższej strony, a teraz jaki jest wynik? I jak do niego dojść tak żeby zawsze pasowało?