Oblicz ile jest liczb parzystych czterocyfrowych, w zapisie których występują trzy różne cyfry, a powtarzającą się cyfrą w liczbie jest cyfra jedności.
Proszę o pomoc :/
Liczby czterocyfrowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Liczby czterocyfrowe.
1. Ile może być cyfr jedności?
2. Ile miejsc może zająć powtarzalska cyfra?
3. Pozostałe cyfry
2. Ile miejsc może zająć powtarzalska cyfra?
3. Pozostałe cyfry
Liczby czterocyfrowe.
Mało dają mi te pytania :/-- 15 mar 2015, o 22:22 --Jedna cyfra jedności, 2 miejsca dla powtarzalskiej. To wiem, ale jak to zapisać?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczby czterocyfrowe.
możesz mieć takie przypadki:
\(\displaystyle{ --00}\) możliwości: \(\displaystyle{ 9 \cdot 8=72}\)
\(\displaystyle{ -0-0}\) pozostałe miejsca wypełniasz różnymi cyframi, możliwości: \(\displaystyle{ 9 \cdot 8=72}\)
razem: \(\displaystyle{ 144}\)
teraz np. dla dwójki masz:
\(\displaystyle{ 2--2}\) możliwości: \(\displaystyle{ 9 \cdot 8=72}\)
\(\displaystyle{ -2-2}\) możliwości: \(\displaystyle{ 8 \cdot 7+8=64}\)
\(\displaystyle{ --22}\) możliwości: \(\displaystyle{ 8 \cdot 7+8=64}\)
razem: \(\displaystyle{ 200}\)
dla :\(\displaystyle{ 4,6,8,}\) masz tak samo jak dla dwójki.
czyli dla: \(\displaystyle{ 2,4,6,8}\) - możliwości: \(\displaystyle{ 4 \cdot 200=800}\)
ostatecznie dla:
\(\displaystyle{ 0,2,4,6,8}\) - możliwości: \(\displaystyle{ 800+144=944}\)
\(\displaystyle{ --00}\) możliwości: \(\displaystyle{ 9 \cdot 8=72}\)
\(\displaystyle{ -0-0}\) pozostałe miejsca wypełniasz różnymi cyframi, możliwości: \(\displaystyle{ 9 \cdot 8=72}\)
razem: \(\displaystyle{ 144}\)
teraz np. dla dwójki masz:
\(\displaystyle{ 2--2}\) możliwości: \(\displaystyle{ 9 \cdot 8=72}\)
\(\displaystyle{ -2-2}\) możliwości: \(\displaystyle{ 8 \cdot 7+8=64}\)
\(\displaystyle{ --22}\) możliwości: \(\displaystyle{ 8 \cdot 7+8=64}\)
razem: \(\displaystyle{ 200}\)
dla :\(\displaystyle{ 4,6,8,}\) masz tak samo jak dla dwójki.
czyli dla: \(\displaystyle{ 2,4,6,8}\) - możliwości: \(\displaystyle{ 4 \cdot 200=800}\)
ostatecznie dla:
\(\displaystyle{ 0,2,4,6,8}\) - możliwości: \(\displaystyle{ 800+144=944}\)