Witam. Mam problem z zadaniem:
Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ {n \choose k} = {n-2 \choose k} + 2{n-2 \choose k-1} {n-2 \choose k-1}}\)
Rozpisałam sobie na silnie, ale przy próbie skracania wychodzą mi kosmiczne wyniki, które nijak nie zgadzają się z lewą stroną równania.
Dowód z dwumianem Newtona
Dowód z dwumianem Newtona
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, o 16:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Dowód z dwumianem Newtona
To pokaż, jak rozpisujesz.
Zacznę.
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k! (n-k)!} = \frac{(n-2)!}{k! (n-k-2)!} + 2 \cdot \frac {(n-2)!}{(k-1)! (n-k-1)!} \cdot \frac {(n-2)!}{(k-1)! (n-k-1)!}}\)
Zacznę.
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k! (n-k)!} = \frac{(n-2)!}{k! (n-k-2)!} + 2 \cdot \frac {(n-2)!}{(k-1)! (n-k-1)!} \cdot \frac {(n-2)!}{(k-1)! (n-k-1)!}}\)