Na ile sposobów można rozłożyć milion na iloczyn trzech dzielników (całkowite dodatnie) Nie rozróżniaj rozwinięcia które różni się kolejnością dzielników. Muszę skorzystać z lematu Burnside'a
Rozłożyłem milion na taki iloczyn
\(\displaystyle{ 10^6 = 2^6 5^6}\)
Dalej nie wiem jak ruszyć
Rozkład liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 10 razy
Rozkład liczby
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, o 18:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Rozkład liczby
Ja bym do tego podszedł kombinatorycznie, tzn mamy sześć dwójek, tak? i mamy sześć piątek. No to bierzemy sobie koszyk z dwójkami i dzielimy na trzy rozłączne podzbiory - pierwszy, drugi i trzeci (być może jeden z nich lub dwa są puste), które w sumie dają nam z powrotem nasz orgyginalny koszyk z sześcioma dwójkami.
To samo robimy z piątkami i wynik to będzie "iloczyn tych dwóch koszyków".
To samo robimy z piątkami i wynik to będzie "iloczyn tych dwóch koszyków".
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 10 razy
Rozkład liczby
\(\displaystyle{ 10^6=xyz}\) gdzie
\(\displaystyle{ x= 2^{a_1}5^{b_1}}\)
\(\displaystyle{ x= 2^{a_2}5^{b_2}}\)
\(\displaystyle{ x= 2^{a_3}5^{b_3}}\)
i stąd \(\displaystyle{ a_1 +a_2 +a_3 = 6}\)
\(\displaystyle{ b_1 +b_2 +b_3 = 6}\)
i tych przedstawień jest \(\displaystyle{ {8 \choose 2} {8 \choose 2}}\)
tylko nie wiem jak uzwględnić kolejność.
\(\displaystyle{ x= 2^{a_1}5^{b_1}}\)
\(\displaystyle{ x= 2^{a_2}5^{b_2}}\)
\(\displaystyle{ x= 2^{a_3}5^{b_3}}\)
i stąd \(\displaystyle{ a_1 +a_2 +a_3 = 6}\)
\(\displaystyle{ b_1 +b_2 +b_3 = 6}\)
i tych przedstawień jest \(\displaystyle{ {8 \choose 2} {8 \choose 2}}\)
tylko nie wiem jak uzwględnić kolejność.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 paź 2012, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 10 razy