Schemat rekurencyjny przy rozkładzie na równanie jednorodne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Revoltbent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 mar 2015, o 10:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow

Schemat rekurencyjny przy rozkładzie na równanie jednorodne

Post autor: Revoltbent »

Mam zadanie: Rozwjąż schemat rekurencyjny przy rozkładzie na równanie jednorodne i nieodnorodne
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n+2}-4a_{n+1}+3a_{n}=-200 \\ a_{0}=3000 \\ a_{1}=3300 \end{cases}}\) Dla kogo nie jest to trudne do rozwiązania? Proszę o pomoc.
i po przykladzie sprobuję już sam z tym, bo mam 2 zadania i one są takie same )
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{n+2}-5a_{n+1}+6a_{n}=2 \\ a_{0}=3 \\ a_{1}=7 \end{cases}}\)
miodzio1988

Schemat rekurencyjny przy rozkładzie na równanie jednorodne

Post autor: miodzio1988 »

No zadanie jest banalne, więc bez problemu samodzielnie to zrobisz. Jaka jest postać ogólna równania jednorodnego?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Schemat rekurencyjny przy rozkładzie na równanie jednorodne

Post autor: arek1357 »

Ja bym radził użyć szeregów i funkcji tworzących
ODPOWIEDZ