Waga szalkowa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcin195
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw
Podziękował: 6 razy

Waga szalkowa

Post autor: marcin195 »

Mam wybrać 5 odważników, tak aby dało się za ich pomocą zważyć wszystkie przedmioty o wagach całkowitych od 1 do 121 kg na wadze szalkowej. Dacie mi jakieś wskazówki jak zacząć?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Waga szalkowa

Post autor: kropka+ »

A nie podali jakie odważniki są do wyboru?
marcin195
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warsaw
Podziękował: 6 razy

Waga szalkowa

Post autor: marcin195 »

Nie, trzeba je samemu wymyślić.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Waga szalkowa

Post autor: pesel »

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=q5ZClpoxbbw




\(\displaystyle{ 3^{0}=1}\)

\(\displaystyle{ 3^{1}=3}\)

\(\displaystyle{ 3^{2}=9}\)

\(\displaystyle{ 3^{3}=27}\)

\(\displaystyle{ 3^{4}=81}\)
ODPOWIEDZ