Dwumian Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 mar 2015, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Dwumian Newtona
Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu, lub podaniu jakiegoś linka do podobnych przykładów:
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{100} {k \cdot {100 \choose k} }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{100} {k \cdot {100 \choose k} }}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 15:18 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dwumian Newtona
Jest taka tożsamość
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {k {n \choose k} }=n2 ^{n-1}}\)
więc jak Twoja suma jest od \(\displaystyle{ k=2}\) to wystarczy odjąć \(\displaystyle{ n}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} {k {n \choose k} }=n2 ^{n-1}}\)
więc jak Twoja suma jest od \(\displaystyle{ k=2}\) to wystarczy odjąć \(\displaystyle{ n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 mar 2015, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Dwumian Newtona
czyli wyszło by coś takiego : \(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{100} {k \cdot {100 \choose k} } = n2^{n-1}-n}\)
a z jakiego powodu odejmujemy \(\displaystyle{ n}\)
a z jakiego powodu odejmujemy \(\displaystyle{ n}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 15:18 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 mar 2015, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Dwumian Newtona
rozumiem i dziękuje, gdybyś mogła jeszcze tylko potwierdzić, że tak będzie dobrze \(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{100} {k \cdot {100 \choose k} } = n2^{n-1}-n}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 15:19 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 mar 2015, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Dwumian Newtona
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{100} {k \cdot {100 \choose k} } = n2^{n-1}-100}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 15:20 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 mar 2015, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy