Witajcie,
mam takie zadanie prosiłabym o zerknięcie czy mój pomysł na rozwiązanie jest dobry
Na ile sposobów można umieścić 9 nierozróżnialnych (zamaskowanych) osób w 4 różnych gangach
a) w każdym gangu może być dowolna liczba szpiegów ( włącznie z zerem),
b) w każdym gangu musi być co najmniej jeden szpieg?
a) nie wiem
b) tutaj dałabym wzór na obiekty nierozróżnialne a części rozróżnialne \(\displaystyle{ { k+n-1\choose n}}\) czyli \(\displaystyle{ { 4+9-1\choose 9}}\) ?
Prosiłabym o pomoc, nakierowanie na wzory.
obiekty nierozróżnialne, części rozróżnialne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 11 mar 2015, o 12:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
obiekty nierozróżnialne, części rozróżnialne
a) Metoda separatorów
mamy 9 osób i 4 rozróznialne gangi:
\(\displaystyle{ \left\langle \begin{array}{c}9\\4 \end{array} \right\rangle = {9+4-1 \choose 9} = {12 \choose 9}}\)
b) metoda ta sama, tylko że do każdego gangu na początek wrzucamy po 1 osobie, zostaje 5 osób do 4 gangów:
\(\displaystyle{ \left\langle \begin{array}{c}5\\4 \end{array} \right\rangle = {5+4-1 \choose 5} = {8 \choose 5}}\)
mamy 9 osób i 4 rozróznialne gangi:
\(\displaystyle{ \left\langle \begin{array}{c}9\\4 \end{array} \right\rangle = {9+4-1 \choose 9} = {12 \choose 9}}\)
b) metoda ta sama, tylko że do każdego gangu na początek wrzucamy po 1 osobie, zostaje 5 osób do 4 gangów:
\(\displaystyle{ \left\langle \begin{array}{c}5\\4 \end{array} \right\rangle = {5+4-1 \choose 5} = {8 \choose 5}}\)