Na ile sposobów można usiąść na różnych krzesłach?
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 3 razy
Na ile sposobów można usiąść na różnych krzesłach?
Są 4 osoby. Osoba nr 1 siedzi na krześle nr 1, osoba nr 2 na krześle nr 2 itd. W pewnej chwili wszystkie 4 osoby wstają. Na ile różnych sposobów mogą usiąść na krzesłach tak, aby nikt nie siedział na swoim pierwotnym krześle?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Na ile sposobów można usiąść na różnych krzesłach?
Chcesz zliczać nieporządki (z angielskiego derangements, o ile dobrze pamiętam). W internecie jest wyprowadzony wzór, dla małych \(\displaystyle{ n}\) (tu \(\displaystyle{ 4}\)) możesz liczyć ręcznie. Chodzi o tak zwane permutacje bez punktów stałych, jest ich
\(\displaystyle{ ! n = n! \sum_{k=0}^{n} \frac{(-1)^k}{k!}}\)
\(\displaystyle{ ! n = n! \sum_{k=0}^{n} \frac{(-1)^k}{k!}}\)