Wybór kart z talii

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
sinus alfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 10 maja 2014, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 1 raz

Wybór kart z talii

Post autor: sinus alfa »

Na ile sposobów można wybrać 6 kart z talii 52 tak, aby wśród nich były karty wszystkich czterech kolorów ?

Czy dobrze to robię ?

\(\displaystyle{ {13 \choose 1 } \cdot {13 \choose 1 } \cdot {13 \choose 1 } \cdot {13 \choose 1 } \cdot 48 \cdot 47}\)

Kart jednego koloru jest 13, a więc na każde z czterech miejsc wybieramy jedną z trzynastu, a pozostałe dwie mogą być dowolnymi.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wybór kart z talii

Post autor: musialmi »

Nie jest dobrze, bo robisz dwa lub trzy losowania jednego koloru, czyli pokazujesz, że kolejność ma znaczenie, a nie ma.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Wybór kart z talii

Post autor: jutrvy »

Nie. Liczysz wtedy sporo przypadków więcej niż jeden raz. Np bierzesz jako pierwszą kartę asa kier, potem dobierasz trzy pozostałe kolory i jako jedną z \(\displaystyle{ 48}\) bierzesz damę kier. Możesz też jako pierwszą kartę wziąć damę kier, a jako jedną z \(\displaystyle{ 48}\) wziąć asa kier. Klops...

Hint: Ogarnij bazę całościowo, spróbuj znaleźć regułę, a nie wybierać po jednej karcie
sinus alfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 10 maja 2014, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 1 raz

Wybór kart z talii

Post autor: sinus alfa »

jutrvy pisze:
Hint: Ogarnij bazę całościowo, spróbuj znaleźć regułę, a nie wybierać po jednej karcie
Hmm nie bardzo rozumiem... Można prosić o naprawodzenie ?

A gdyby tak ten wynik podzielić przez \(\displaystyle{ 6!}\) ?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wybór kart z talii

Post autor: szachimat »

Przyjmijmy, że kolory kart to ABCD.

Mogą być dwa typy układów:

1) AAABCD, BBBACD, CCCABD, DDDABC
Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ 4 \cdot {13 \choose 3}{13\choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1}}\)

2) AABBCD, AACCBD, AADDBC, BBCCAD, BBDDAC, CCDDAB
I wtedy:
\(\displaystyle{ 6 \cdot {13 \choose 2} {13 \choose 2} {13 \choose 1} {13 \choose 1}}\)

Sumując te przypadki otrzymujemy wynik.
A czy twój wynik podzielony przez 6! da to samo - nie wiem (można by to sprawdzić)
ODPOWIEDZ