W urnie są dwie kule białe, cztery czarne i cztery zielone. Losujemy bez zwracania trzy. Jaka jest szansa wylosowania kul tego samego koloru? Jaka jest szansa, że każda będzie innego?
Obliczanie prawdopodobieństwa jest tu oczywiste, zajmijmy się tylko liczbą sposobów.
Możliwości losowań jest \(\displaystyle{ {10 \choose 3}}\).
a) Możemy wylosować 3 czarne lub 3 zielone, czyli możliwości jest \(\displaystyle{ {4 \choose 3}+{4 \choose 3}=4+4=8}\).
b) Z każdego koloru mamy wylosować po jednej, czyli \(\displaystyle{ {2 \choose 1}{4 \choose 1}{4 \choose 1}=32}\).
Tak?