Funkcje tworzące
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Funkcje tworzące
Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Funkcja \(\displaystyle{ G(z)= \frac{2z}{1+2 z^{2} }}\) jest zwartą postacią funkcji tworzącej jakiego ciągu ? Z jakiego wzoru należy tutaj skorzystać ?
Funkcja \(\displaystyle{ G(z)= \frac{2z}{1+2 z^{2} }}\) jest zwartą postacią funkcji tworzącej jakiego ciągu ? Z jakiego wzoru należy tutaj skorzystać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Funkcje tworzące
Czyli należy skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \sum_{k}^{} z^{k} = \frac{1}{1-z}}\) ?
Jak to dalej przekształcić ?
Jak to dalej przekształcić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Funkcje tworzące
\(\displaystyle{ \sum_{k}^{} \left( -2 z^{2} \right) ^{k} = \frac{1}{1-\left( -2z ^{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ 2z \sum_{k}^{} \left( -2 z^{2} \right) ^{k}= \frac{2z}{1-\left( -2z ^{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k}^{} 2\left( -2\right) ^{k} z ^{2k+1} = \frac{2z}{1-\left( -2z ^{2} \right) }}\)
Jak teraz z tego wyłuskać ciąg ?
\(\displaystyle{ 2z \sum_{k}^{} \left( -2 z^{2} \right) ^{k}= \frac{2z}{1-\left( -2z ^{2} \right) }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k}^{} 2\left( -2\right) ^{k} z ^{2k+1} = \frac{2z}{1-\left( -2z ^{2} \right) }}\)
Jak teraz z tego wyłuskać ciąg ?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Funkcje tworzące
Dlaczego \(\displaystyle{ a_{2k} = 0}\) ? Dlatego, że otrzymaliśmy ciąg wyrazów nieparzystych równy danej postaci zwartej i w reszcie miejsc musimy położyć \(\displaystyle{ 0}\) ?