Zwarta postać funkcji tworzącej
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Zwarta postać funkcji tworzącej
Niech \(\displaystyle{ p _{n}}\) oznacza liczbę możliwych sposobów rozmienienia kwoty \(\displaystyle{ n}\) złotych za pomocą co najmniej dwóch i co najwyżej sześciu monet pięciozłotowych oraz dowolnej parzystej liczby monet dwuzłotowych. Jaka jest zwarta postać funkcji tworzącej ciągu \(\displaystyle{ p _{n}}\) ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Zwarta postać funkcji tworzącej
Równanie będzie wyglądać następująco:
\(\displaystyle{ 5x+2y=n}\)
warunki:
\(\displaystyle{ 2 \le x \le 6}\)
\(\displaystyle{ y=0,2,4,6,8,...}\)
Co da nam funkcję tworzącą:
\(\displaystyle{ (x^{10}+x^{15}+x^{20}+x^{25}+x^{30})(1+x^4+x^8+x^{12}+...+x^{4k}+...)}\)
współczynnik przy: \(\displaystyle{ x^{n}}\)
jest odpowiedzią na problem postawiony w zadaniu.
\(\displaystyle{ 5x+2y=n}\)
warunki:
\(\displaystyle{ 2 \le x \le 6}\)
\(\displaystyle{ y=0,2,4,6,8,...}\)
Co da nam funkcję tworzącą:
\(\displaystyle{ (x^{10}+x^{15}+x^{20}+x^{25}+x^{30})(1+x^4+x^8+x^{12}+...+x^{4k}+...)}\)
współczynnik przy: \(\displaystyle{ x^{n}}\)
jest odpowiedzią na problem postawiony w zadaniu.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Zwarta postać funkcji tworzącej
A co rozumiesz poprzez zwarta?
Wydaje mi się że trzeba zsumować stosując wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego!
I to powinno dać postać zwartą tak mi się wydaje.
Więcej wiem na temat zbiorów zwartych niż funkcji zwartych!
Wydaje mi się że trzeba zsumować stosując wzór na sumę wyrazów ciągu geometrycznego!
I to powinno dać postać zwartą tak mi się wydaje.
Więcej wiem na temat zbiorów zwartych niż funkcji zwartych!
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 16 wrz 2014, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 20 razy
Zwarta postać funkcji tworzącej
Jak będzie wyglądał zsumowany w ten sposób pierwszy czynnik ? Drugi to pro prostu \(\displaystyle{ \frac{1}{1- x^{4} }}\)