Zapomniane hasło - sprawdzenie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
gorgo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 16:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Zapomniane hasło - sprawdzenie

Post autor: gorgo15 »

Mamy \(\displaystyle{ 6}\) znakowe hasło. Ile maksymalnie prób wpisania będziemy musieli podjąć nie pamiętając jego trzech ostatnich znaków, wiedząc jedynie, że mają tam być dwie cyfry i jedna litera. Literę wybieramy spośród \(\displaystyle{ 24}\).

Możliwe ustawienia cyfr i liter to: \(\displaystyle{ CCL, LCC, CLC}\).
Więc mamy \(\displaystyle{ 10 \cdot 10 \cdot 24 + 24 \cdot 10 \cdot 10 + 10 \cdot 24 \cdot 10 = 7200}\)

Czyli takich prób jest maksymalnie \(\displaystyle{ 7200}\). Czy dobrze mi wyszło?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, o 15:52 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Zapomniane hasło - sprawdzenie

Post autor: szachimat »

Też bym tak robił, czyli według mnie jest dobrze.
gorgo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 16:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Zapomniane hasło - sprawdzenie

Post autor: gorgo15 »

Dzięki
ODPOWIEDZ