Oblicz podaną sumę stosując metodę zaburzania:

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
weo94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 lut 2015, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Oblicz podaną sumę stosując metodę zaburzania:

Post autor: weo94 »

Oblicz podaną sumę stosując metodę zaburzania:
\(\displaystyle{ S_{n}}\)= \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}}\)\(\displaystyle{ 5^{k}}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Oblicz podaną sumę stosując metodę zaburzania:

Post autor: bartek118 »

258562.htm
weo94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 lut 2015, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Oblicz podaną sumę stosując metodę zaburzania:

Post autor: weo94 »

Właśnie myślałem czy by nie zrobić tego tak jak w 301988.htm
\(\displaystyle{ S_{n+1}=0+ \sum_{k=1}^{n+1} 5^{k}= \sum_{k=0}^{n}5^{k} + (n+1) 5^{n+1}}\)

\(\displaystyle{ 0 + \sum_{k=0}^{n}5^{k+1}=\sum_{k=0}^{n}5^{k}+(n+1)5^{n+1}}\)

\(\displaystyle{ 5\sum_{k=0}^{n}5^{k}=\sum_{k=0}^{n}5^{k}+(n+1) 5^{n+1}}\)

\(\displaystyle{ 5 S_{n}+5\sum_{k=0}^{n}5^{k}=S_{n}+(n+1)5^{n+1}}\)

\(\displaystyle{ 4 S_{n}=(n+1)5^{n+1}-5\sum_{k=0}^{n}5^{k}}\)

\(\displaystyle{ S_{n}= \frac{(n+1)5^{n+1}-5 \frac{5^{n+1}-1}{4} }{4}}\)

Czy dobrze mi wyszło?:
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Oblicz podaną sumę stosując metodę zaburzania:

Post autor: Zahion »

Jeżeli dobrze zapisałaś sumę, która chcesz obliczyć, to już na początku są rażące błędy i wyrażenia, które nie powinny mieć miejsca. Przykład podany w linku nie jest podobny.
ODPOWIEDZ