na górę prowadzi 5 różnych dróg. Michał z Wojtkiem chcą zaplanować wycieczkę na gorę i z
powrotem. Ile jest różnych możliwości wyboru trasy tak, aby z powrotem szli inną drogą niż pod
górę?
Odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1= 24}\)
ktoś z innego forum tłumaczył to tak;
,,Wyobraź sobie, że masz 5 dróg obok siebie
jak wejdą na pierwszą to mogą zejść już tylko tymi czterema pozostałymi czyli \(\displaystyle{ 4}\)
jak wejdą drugą to mogą już zejść tylko trzema następnymi. pierwsza się już nie liczy, bo ją
wzięliśmy pod uwagę w pierwszej możliwości (teraz nie możemy już jej uwzględnić, bo
policzylibyśmy to dwa razy) czyli mamy sposoby \(\displaystyle{ 3}\)
wchodzą pod trzecią górkę, mogą zejść już z czwartej i piątek (pamiętamy żeby nie brać pod
uwagę wcześniejszych) czyli możliwości \(\displaystyle{ 2}\)
i jak wchodzimy pod czwartą górkę to już możemy tylko piątą zejść czyli możliwość \(\displaystyle{ 1}\)
mnożymy wszystkie możliwości i wychodzi wynik"
Czy ktoś potrafi mi to jakoś prościej wytłumaczyć? Bo według mnie na początku myślałem, że tych możliwości jest \(\displaystyle{ 4 \cdot 5=20}\) a teraz już sam nic nie wiem...
Dziękuję z góry za odpowiedzi !!
Problem z górą i drogami.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Problem z górą i drogami.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2015, o 19:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Problem z górą i drogami.
Tłumaczenie bez sensu, Twoje rozumowanie jest dobre. Wybieramy jedną z \(\displaystyle{ 5}\) dróg na wejście i jedną z pozostałych \(\displaystyle{ 4}\) na zejście.
Równie dobrze można myśleć tak: na \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) sposobów wybieramy parę dróg i w każdej parze na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby kierunek (którą wchodzimy, którą schodzimy). Tak czy siak wychodzi \(\displaystyle{ 20}\)
Równie dobrze można myśleć tak: na \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) sposobów wybieramy parę dróg i w każdej parze na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby kierunek (którą wchodzimy, którą schodzimy). Tak czy siak wychodzi \(\displaystyle{ 20}\)