modularność i dystrybutywność kraty
- bartek87
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czerwionka
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
modularność i dystrybutywność kraty
jeśli \(\displaystyle{ \Lambda =(A;\cdot ,+)}\) jest kratą to
modulalność: \(\displaystyle{ x(y+z)=xy+xz}\) oraz \(\displaystyle{ x+yz=(x+y)(x+z)}\)
dystrybutywność: \(\displaystyle{ x(xy+z)=xy+xz}\) oraz \(\displaystyle{ x+(x+y)z=(x+y)(x+z)}\)
dla uproszczenia przyjmuje \(\displaystyle{ x y=xy}\)
modulalność: \(\displaystyle{ x(y+z)=xy+xz}\) oraz \(\displaystyle{ x+yz=(x+y)(x+z)}\)
dystrybutywność: \(\displaystyle{ x(xy+z)=xy+xz}\) oraz \(\displaystyle{ x+(x+y)z=(x+y)(x+z)}\)
dla uproszczenia przyjmuje \(\displaystyle{ x y=xy}\)