Na okręgu zaznaczono pewną liczbę punktów. Wiadomo, że jest 120 trójkątów o wierzchołkach w tych punktach. Ile punktów zaznaczono na okręgu?
Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Punkty na okręgu
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Punkty na okręgu
Powinny pisać w tych punktach liczba mnoga i masz:
\(\displaystyle{ {n \choose 3}=120}\)
lub:
\(\displaystyle{ n(n-1)(n-2)=720=2^4 \cdot 3^2 \cdot 5}\)
żebyś nie musiał rozwiązywać równania stopnia trzeciego.
Drobna korekta literówka była!
\(\displaystyle{ {n \choose 3}=120}\)
lub:
\(\displaystyle{ n(n-1)(n-2)=720=2^4 \cdot 3^2 \cdot 5}\)
żebyś nie musiał rozwiązywać równania stopnia trzeciego.
Drobna korekta literówka była!
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015, o 22:34 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Punkty na okręgu
?arek1357 pisze: \(\displaystyle{ \frac{n(n-1)(n-2)}{6}=720=2^4 \cdot 3^2 \cdot 5}\)
Raczej
\(\displaystyle{ n(n-1)(n-2)=720=10 \cdot 9 \cdot 8}\)