Równość do udowodnienia.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
alchem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 5 razy

Równość do udowodnienia.

Post autor: alchem »

\(\displaystyle{ \sum_{3}^{2015} {2015\choose n-2}= 2015 \cdot 2014 \cdot 2^{2013}}\)
szw1710

Równość do udowodnienia.

Post autor: szw1710 »

Skorzystaj ze wzoru dwumianowego Newtona. Zmień indeks sumowania. Skoro \(\displaystyle{ 3\le n\le 2015}\), to \(\displaystyle{ 1\le n-2\le 2013}\) i masz \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{2013}\binom{2015}{i}}\). Zauważ, że wzór Newtona startuje od \(\displaystyle{ i=0}\). Skorzystaj z tych uwag. Oczywiście korzystamy w ten sposób, że \(\displaystyle{ 2=1+1}\) i piszemy ten wzór dla odpowiedniej potęgi.
Awatar użytkownika
alchem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 5 razy

Równość do udowodnienia.

Post autor: alchem »

a co źle robie tutaj źle, że nie chce mi wyjść? robię indukcją
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n+1} k(n+1-k)={n+2\choose 3}}\)
Krok 2.
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n+1} k(n-2-k={n+3\choose 3}}\)

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}(n+2-k + (n+1)(n+2-n-1)={n+2\choose 3} +(n+1)}\) i licząc dalej nie dostaję prawej strony..
szw1710

Równość do udowodnienia.

Post autor: szw1710 »

Zrobiłbym to inaczej. Przekształć nawias do postaci \(\displaystyle{ k(n+1)-k^2}\) i kolejno skorzystaj ze wzorów na sumy \(\displaystyle{ n+1}\) kolejnych początkowych liczb naturalnych oraz odpowiednio ich kwadratów. Te sumy są powszechnie znane.
ODPOWIEDZ