Oblicz liczbe rozdan przy grze w brydza, w ktorych kazdy ze zdajacych otrzyma dokladnie jednego asa, jednego krola i jedna dame (W brydzu w jednym rozdaniu kazdy z czterech graczy otrzymuje dokladnie 13 z 52 kart)
odp. \(\displaystyle{ \frac{(4!) ^{3} \cdot 40!}{(10!) ^{4} }}\)
Niestety, nic (co odpowiadaloby wynikowi) nie udalo mi sie wykombinowac. Bylbym wdzieczny za wskazowki.
Rozdania w grze w brydza
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozdania w grze w brydza
To może Ty myślisz dobrze a zła jest odpowiedź!
Często tak bywa ludzie uznają odpowiedzi za pewnik a nie wierzą w siebie!
Kilka razy sam szukałem u siebie błędu w zadaniu a tu nic i co się okazało zła odpowiedź była!
Często tak bywa ludzie uznają odpowiedzi za pewnik a nie wierzą w siebie!
Kilka razy sam szukałem u siebie błędu w zadaniu a tu nic i co się okazało zła odpowiedź była!
Rozdania w grze w brydza
No niestety Arek, malo to prawdopodobne. Nie jestem poprostu z tego dobry. Mam ogolnie zarys tego, w jakim to kierunku powinno isc, ale to za malo. Postaram sie jutro przedstawic sposob mojego rozumowania.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozdania w grze w brydza
Ok prawdopodobieństwo tego że masz rację jest dużo mniejsze od tego, że racji nie masz więc powiem jak ja to widzę:
Wyobraź sobie, że na jedną kupkę odkładasz wszystkie damy asy i króle jest ich \(\displaystyle{ 12}\)
Rozdajesz wszystkim asy na : \(\displaystyle{ 4!}\)
Rozdajesz wszystkim damy na : \(\displaystyle{ 4!}\)
Rozdajesz wszystkim króle na : \(\displaystyle{ 4!}\)
Mnożysz to przez siebie i masz \(\displaystyle{ (4!)^3}\) -sposobów
Zostało ci \(\displaystyle{ 40}\) kart, które rozdajesz po równo po dziesięć na: \(\displaystyle{ {40 \choose 10,10,10,10}}\) sposobów mnożysz i masz to samo co w odpowiedzi!
Jak widać czasem odpowiedzi się nie mylą!!!
Wyobraź sobie, że na jedną kupkę odkładasz wszystkie damy asy i króle jest ich \(\displaystyle{ 12}\)
Rozdajesz wszystkim asy na : \(\displaystyle{ 4!}\)
Rozdajesz wszystkim damy na : \(\displaystyle{ 4!}\)
Rozdajesz wszystkim króle na : \(\displaystyle{ 4!}\)
Mnożysz to przez siebie i masz \(\displaystyle{ (4!)^3}\) -sposobów
Zostało ci \(\displaystyle{ 40}\) kart, które rozdajesz po równo po dziesięć na: \(\displaystyle{ {40 \choose 10,10,10,10}}\) sposobów mnożysz i masz to samo co w odpowiedzi!
Jak widać czasem odpowiedzi się nie mylą!!!
Rozdania w grze w brydza
Dzieki za odpowiedz .
Kombinowalem w ten sposob
\(\displaystyle{ {12 \choose 3} {40 \choose 10} \cdot {9 \choose 3} {30 \choose 10} \cdot {6 \choose 3} {20 \choose 10} \cdot {3 \choose 3} {10 \choose 10}}\)
Moglbys mi jeszcze wytlumaczyc, dlaczego moj sposob tutaj nie zadziala ?
Mysle, ze bledem moze byc zapis np {12 choose 3}. bo tutaj moze zajesc takie zdarzenie, ze jedna osoba otrzyma np 3 krole.
Kombinowalem w ten sposob
\(\displaystyle{ {12 \choose 3} {40 \choose 10} \cdot {9 \choose 3} {30 \choose 10} \cdot {6 \choose 3} {20 \choose 10} \cdot {3 \choose 3} {10 \choose 10}}\)
Moglbys mi jeszcze wytlumaczyc, dlaczego moj sposob tutaj nie zadziala ?
Mysle, ze bledem moze byc zapis np {12 choose 3}. bo tutaj moze zajesc takie zdarzenie, ze jedna osoba otrzyma np 3 krole.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozdania w grze w brydza
Twój sposób nie działa bo jak bierzesz z dwunastu trzy to nie uwzględniasz tego, że każdy otrzyma króla ,
damę i asa może np otrzymać trzy asy
damę i asa może np otrzymać trzy asy
Rozdania w grze w brydza
Ok, czyli moge zapisac to tak ? (dla pierwszego gracza)
Jak tu jest z kolejnoscia, nie trzeba przez cos dzielic ?
Przepraszam, ze tak troche łapatologicznie, ale chce to dobrze zrozumiec.
\(\displaystyle{ {4\choose 1} {4\choose 1} {4\choose 1} {40\choose 10}}\)
Jak tu jest z kolejnoscia, nie trzeba przez cos dzielic ?
Przepraszam, ze tak troche łapatologicznie, ale chce to dobrze zrozumiec.
\(\displaystyle{ {4\choose 1} {4\choose 1} {4\choose 1} {40\choose 10}}\)