8-osobowy szereg

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wyluzuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 9 razy

8-osobowy szereg

Post autor: wyluzuj »

Na ile sposobow mozna ustawic 8 osobowy szereg tak, aby osoby A i B nie staly obok siebie ?

No wiec tak zaczelam robic tak ze A i B mozemunwybrac na \(\displaystyle{ 2!}\) pozostale miejsca na \(\displaystyle{ 6!}\)... co dalej nie wiem...
fi4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 sty 2015, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

8-osobowy szereg

Post autor: fi4 »

Można to zrobić np. przez dopełnienie. Wszystkich możliwych ustawień jest 8!, natomiast ustawień kiedy osoby A i B stoją obok siebie jest \(\displaystyle{ 2\cdot 7 \cdot 6!}\) (2 bo AB lub BA, 7=8-1 możliwych ustawień par względem miejsca, a 6! to reszta osób dowolnie). Zatem odpowiedź to \(\displaystyle{ 8!-2\cdot 7 \cdot 6!}\)
wyluzuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 9 razy

8-osobowy szereg

Post autor: wyluzuj »

Nie rozumiem tego 7=8-1
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5703
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 129 razy
Pomógł: 524 razy

8-osobowy szereg

Post autor: arek1357 »

jak to nie rozumiesz że \(\displaystyle{ 7=8-1}\) - to uczą w 1 klasie podstawowej!
wyluzuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 9 razy

8-osobowy szereg

Post autor: wyluzuj »

Niech Pan nie bedzie taki madry, skad to sie wzielo...napisze sobie 5=4+1 i nic z tego nie wynika
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5703
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 129 razy
Pomógł: 524 razy

8-osobowy szereg

Post autor: arek1357 »

Ok jak sobie życzysz przestaję być mądry!
wyluzuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 9 razy

8-osobowy szereg

Post autor: wyluzuj »

Nie ma sie o co obrazac, tylko wytlumaczyc zamiast robic niemile uwagi.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5703
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 129 razy
Pomógł: 524 razy

8-osobowy szereg

Post autor: arek1357 »

Sorki to nie była niemiła uwaga tylko próba rozluźnienia napiętej atmosfery a ja nie mam zamiaru nikogo obrażać!

A wracając do rzeczy fi najpierw liczył wszystkie możliwe permutacje a od nich odjął wszystkie te co nie sprzyjają zadaniu czyli te dla których osoby A i B stoją koło siebie proste...
wyluzuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 9 razy

8-osobowy szereg

Post autor: wyluzuj »

Dziękuję bycie milym chocby w sieci nikogu dumy nie ujmie a odrazu jest milej
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5703
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 129 razy
Pomógł: 524 razy

8-osobowy szereg

Post autor: arek1357 »

Masz racje a ja jestem miły do potęgi tylko nie wiem jakiej.
ODPOWIEDZ