Ile jest funkcji odwzorowujących

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Shiori
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 mar 2014, o 00:58
Płeć: Kobieta

Ile jest funkcji odwzorowujących

Post autor: Shiori »

Ile jest funkcji odwzorowujących zbiór liczb naturalnych mniejszych niż 33 i podzielnych przez
cztery na zbiór liczb naturalnych mniejszych niż 33 i podzielnych przez osiem.

Wtedy zbiór \(\displaystyle{ X=\left\{ 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32\right\}}\) a \(\displaystyle{ Y = \left\{ 8, 16, 24, 32\right\}}\)
Mógłby ktoś wyjaśnić jak takie zadanie zrobić? Mam parę przykładów takich zadań ale zawsze drugi zbiór ma więcej elementów... i trochę mnie to zbiło z tropu. Może po prostu źle zrozumiałam jak te zadania się robi. Dlatego proszę o pomoc jak to rozwiązać. Z góry dziękuję.-- 5 sty 2015, o 15:44 --Wyszło mi, że wynikiem jest \(\displaystyle{ 4! S(8,4) = 1701 * 24}\)
Czy to poprawna odpowiedź?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ile jest funkcji odwzorowujących

Post autor: Medea 2 »

Czy \(\displaystyle{ S(8,4)}\) jest liczbą Stirlinga - ilością podziałów zbioru ośmioelementowego na cztery niepuste podzbiory? Jeśli tak, to jest ok.
ODPOWIEDZ