Czy poniższe zadanie zostało dobrze rozwiązane?
Winda zatrzymuje się na 8 piętrach, którą jadą 3 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= 3^{8}}\)
a) Wszyscy wysiądą na różnych piętrach
\(\displaystyle{ \frac{8\cdot7\cdot6}{3^{8}}}\)
b) Wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
\(\displaystyle{ \frac{8}{3^{8}}}\)
c) Na którymś piętrze wysiądą dokładnie dwie osoby
\(\displaystyle{ \frac{\frac{8!}{1!\cdot1!\cdot6!}\cdot3}{3^{8}}}\)
d) Na jednym z pięter wysiądzie jedna osoba
\(\displaystyle{ \frac{8\cdot3}{3^{8}}}\)
Winda, prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 27 gru 2014, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 27 gru 2014, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1561
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 242 razy
Winda, prawdopodobieństwo
a i b dobrze
c nie jestem przekonany
d raczej \(\displaystyle{ \frac{3\cdot 7^2}{8^3}}\)
bo wybieramy jedną z 3 osób jako tę jedyną na piętrze a pozostałe dwie mogą wysiąść na jednym z 7 pozostałych
c nie jestem przekonany
d raczej \(\displaystyle{ \frac{3\cdot 7^2}{8^3}}\)
bo wybieramy jedną z 3 osób jako tę jedyną na piętrze a pozostałe dwie mogą wysiąść na jednym z 7 pozostałych