Mamy macierz kwadratową złożoną z zer i jedynek o wymiarze \(\displaystyle{ n \times n}\)
Ile jest takich macierzy gdzie:
a)wszystkie wiersze między sobą są różne
b) wszystkie wiersze i kolumny są między sobą różne.
oczywiście jeżeli w punkcie a) macierze między sobą różnią się tylko permutacją wierszy
a w punkcie b) permutacją wierszy i kolumn to są równe!
Macierz zerojedynkowa
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Macierz zerojedynkowa
nie jest do końca tak jak mówisz, spójrz na to:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
1 & 0 & 0 & 1\\
1 & 0 & 1 & 1\\
1 & 1 & 0 & 1\\
1 & 1 & 1 & 1 \end{array} \right]}\)
wiersze są różne, kolumny nie, więc w przypadku b będzie mniej możliwości
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
1 & 0 & 0 & 1\\
1 & 0 & 1 & 1\\
1 & 1 & 0 & 1\\
1 & 1 & 1 & 1 \end{array} \right]}\)
wiersze są różne, kolumny nie, więc w przypadku b będzie mniej możliwości
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Macierz zerojedynkowa
a masz taki warunek w zadaniu? nie, więc nie możesz go sobie dodać
co do podpunktu A to będzie po mojemu \(\displaystyle{ n!{n \choose 2^n}}\) bo wybierasz \(\displaystyle{ n}\) liczb z puli \(\displaystyle{ 2^n}\) i permutujesz je na \(\displaystyle{ n!}\) sposobów
co do podpunktu A to będzie po mojemu \(\displaystyle{ n!{n \choose 2^n}}\) bo wybierasz \(\displaystyle{ n}\) liczb z puli \(\displaystyle{ 2^n}\) i permutujesz je na \(\displaystyle{ n!}\) sposobów
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Macierz zerojedynkowa
Wygląda na to że powinno być odwrotnie
I tak pierwszy punkt byłby ok!
W przypadku b) wiersze powinny być różne między sobą i kolumny między sobą różne!
wtedy jest warunek na b)
Bo w twoim przypadku kolumna pierwsza i ostatnia są równe
I tak pierwszy punkt byłby ok!
W przypadku b) wiersze powinny być różne między sobą i kolumny między sobą różne!
wtedy jest warunek na b)
Bo w twoim przypadku kolumna pierwsza i ostatnia są równe